Bilişsel ( Kognitif ) Davranışçı Terapi

GÖKKUŞAĞI PSİKİYATRİ VE PSİKOTERAPİ MERKEZİ

Bilişsel ( Kognitif ) Davranışçı Terapi Nedir?

Duygularımızın düşüncelerimizi ;düşüncelerimiz davranışlarımızı oluşturur. Bilişsel davranışçı terapi(BDT) çarpıtılmış  , gerçekçi olmayan düşüncelerimizin farkına vararak duygu ve davranış şeklimizi gerçekçi şekilde  görmeyi amaçlar. Geçmişteki olaylarla değil olayların bizde bırakmış olduğu etkiyle, bu etkiyle  nasıl başa çıkılabileceğinin bilgisini  sunar.

Bilişsel Davranışçı Terapi uyumsuz  davranışa odaklanır. Bu davranışın nasıl çözülebileceği ilgili yöntemler ve çözüm yollarından bahsedilir. Kaygı ve ya korku içeren durumlardan kaçınmaktan ziyade nasıl davranışa nasıl yönelteceği aktarılır.,

Hangi durumlarda bilişsel davranışçı terapi kullanılabilir ?

Bilişsel davranışçı terapi Günümüzde en sık kullanılan terapi türlerindendir.

  • Anksiyete bozukluğu
  • Panik atak
  • Depresyon
  • Kaygı bozukluğu
  • Obsesif – kompulsif bozukluk
  • Cinsel işlev bozukluğu
  • Bipolar bozukluk
  • Fobiler olmak üzere bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Örneğin ; panik atak geçiren bir kişi öleceği düşüncesine kapılmaktadır. Çünkü kalbinde çarpıntı olmakta , nefes almakta güçlük çekmektedir. O anda aklından geçen düşünceler nefes alamıyorum öleceğim ve ya kalbim çarpıyor kalp krizi geçireceğim gibi yanlış düşüncelerdir. Bu işlevsiz düşünceler davranışlarımızı  ve duygularımızı etkiler. Böylece her panik atak geçirdiğimizde kalp krizi geçirdiğimizi düşünebiliriz. Oysa kalbimizin  hızlı çarpması sadece korku hormonu adrenalin devreye girdiği içindir. Bilişsel davranışçı terapi bu işlevsiz düşünceleri daha gerçekçi düşüncelerle değiştirmeyi hedefler.

Bilişsel Davranışçı Terapide Uygulanan Teknikler Nelerdir?

Bilişsel Davranışçı terapi akla gelen işlevsiz düşünceleri değiştirmeye çalışırken bazı teknikler  kullanır.

Günlük tutma ; bireyin duygu ve düşüncelerine yönelik farkındalığı arttırmak için kullanılır. Bazı olumsuz otomatik düşüncelerimizin farkına varmayız ya da gün içinde unuturuz. Bunları çözebilmek için ilk önce farketmemiz  gerekir . Bu yüzden günlük tutmak danışan için önemlidir.

Farkındalık egzersizleri; danışanın düşüncelerine, duygularına yönelik farkındalığı arttırmak için kullanılır. Şuanki zamana yönelik duygularını biçimlendirmeye yöneliktir.

Rahatlama egzersizleri ; bireyin nasıl hissettiğini ve nasıl davrandığını anlaması  için düşünme egzersizleridir.

Ödevler ; terapide  kazanılan durumları günlük hayatta ne kadar kullandığına dair not tutmak olabilir. Bu notları yazarken ve ya daha sonra okurken ne kadar yol ilerlediğini danışan anlayabilir.

Maruz bırakma ; danışanın daha önce yaşadığı olaydan duyduğu kaygıyı azaltmak için yapılır. Genelde kötü bir şey yaşadığımızda onu hatırlamak istemeyiz, hatırlatan her şeyden kaçınırız. Bu durumda danışanın kaçındığı durumu tekrar yaşanması sağlanır. Eğer yaşayamayacak düzeydeyse imajinasyon yoluyla yapılır.

Bilişsel Davranışçı Terapi ne kadar sürer ?

Zaman danışana göre değişiklik gösterir. Genellikle 14 – 16 seans sürer. Bazı danışanlarda 6-8 seans sonunda da sonuç alınabilir. İlk başlarda 2 ve ya 3 hafta sıklığında görüşülür. Daha sonra ayda 1 ,6 ayda 1 şeklinde yavaş yavaş sonlandırılmayı hedefler.

Hizmetlerimiz

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

Randevu Talebi Oluştur