Bireysel Psikoterapi

GÖKKUŞAĞI PSİKİYATRİ VE PSİKOTERAPİ MERKEZİ

Bireysel Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, “konuşma terapisi” olarak da bilinen akıl hastalığının tedavi yöntemidir.

Bu yanlış bir tanım olmasa da, eksik bir tanım olduğunu düşünüyorum çünkü psikoterapi dinleme veya konuşma ya da daha fazla tanımı olan tedavi yöntemidir. Psikoterapi sürecinde kişi; durumunuzu anlar, duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı anlar.

Psikoterapi, sağlıklı başa çıkma becerileri edinerek bir kişinin hayatını kontrol etmesine ve hayatta karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.

• Psikoterapi, birçok psikiyatrik hastalığı tedavi etmek için kullanılabilir

• Kaygı Bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), fobiler, panic bozukluk, travma sonrası stress bozukluğu (TSSB/PTSB) gibi

• Duygudurum Bozukluklar, depresyon, bipolar bozukluk gibi

• Bağımlılık, alkol ve madde bağımlılıkları, alışveriş-internet-kumar bağımlılıkları gibi

• Yeme bozuklukları, anoreksia ve bulimia gibi

• Kişilik Bozuklukları, sınır kişilik bozukluğu, bağımlı kişilik bozukluğu gibi

• Şizofreni gibi gerçeklikten kopmaya yol açan psikiyatrik hastalıklar (psikotik bozukluklar)

• Cinsel işlev bozukluğu, birçok cinsel işlev bozukluğunun özel farmakolojik tedavisi yoktur.

Bunu akılda bulundurarak cinsel terapi, cinsel işlev bozukluğu için en etkili tedavidir Ancak psikoterapi ile yardım edilebilecek herkesin psikiyatrik hasta olduğunu söylemek yanlıştır. Bu nedenle psikoterapi, bir kişinin hayatını olumsuz etkileyebilecek, stresli durumlar ve yaşam çatışmaları ile başa çıkmaya yardımcı olabilecek bir yöntemdir. Örnek verecek olursak:

• Çatışmaları çözümlenmesi; eşler arasındaki çatışmaları, ebeveynler ve çocuklar arasındaki çatışmaları veya hayatınızdaki biriyle çatışmaları …

• Stres ya da sıkıntının azaltılması; hayatının her alanındaki yaşam alanları olarak…

• Bazı yaşam değişiklikleri ile başa çıkmak; boşanma, sevdiklerini kaybetme (ayrılık, ölüm), işsizlik, emeklilik …

• Sağlıksız tepkileri kontrol altına alabilmek ve değiştirebilmek; trafik halinde tepkisellik, pasif-agresif davranışlar…

• Kritik ya da kronik bir fiziksel hastalık ile yaşamını devam ettirebilmek; diyabet, kanser, fibromiyalji, kronik ağrı…

• Uyku Bozuklukları, gece rüyaya dalma ya da uykuda kalabilmeyi devam ettirebilme konusundaki şikayetler… Bazı durumlarda psikoterapi ilaç kadar etkilidir. Örneğin, depresyon hastaları için ayrı bir tedavi seçeneği olarak psikoterapi sağlayın. Bununla birlikte, hastanın durumuna bağlı olarak, psikoterapi bazen semptomları hafifletmek için yeterli olmayabilir. Hastalar ayrıca ilaca veya diğer tedavi yöntemlerine (TMS, ECT, vb.) İhtiyaç duyabilir. İlk psikoterapi kursu, terapistin siz ve ihtiyaçlarınız hakkında bilgi topladığı bir kurstur.

Terapistin durumunuzu ve endişelerinizi tam olarak anlamak ve bu sorunları çözmenin en iyi yolunu belirlemek için birkaç saat harcaması gerekebilir. Bu süreç sırasında, lütfen terapistinize psikoterapiden iyi sonuçlar almak için soru sormaktan kaçınmayın ve yakın ilişki kurmaktan çekinmeyin. Farklı psikoterapi yöntemleri vardır ve her yöntemin kendi yöntemleri ve teknikleri vardır. Sizin için en iyi psikoterapi, durumunuza bağlı olacaktır. Bazı durumlarda, belirli yöntemler diğerlerinden daha etkili olacaktır. Örneğin:

• Bilişsel Davranışçı Terapi, birbiriyle çelişen olumsuz inançları ve davranışları belirlemeye ve bunların yerine uyarlanabilir olumlu tutumlarla değiştirmeye yardımcı olur.

• EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing-Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden Yapılandırma), duygusal sorunları ve endişeli yaşam deneyimlerinin neden olduğu çeşitli ruhsal hastalıkları stres, zorbalık, doğal afetler veya üzücü çocukluk deneyimleri gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bir psikoterapi tekniğidir.

• Duygu Odaklı Terapi, terapistin empati yöntemi ve hastanın empati yöntemi de dahil olmak üzere insanların duygularını kabul edebilen, ifade edebilen, anlayabilen ve dönüştürebilen gelişmiş teknolojileri kullanan bir tedavi yöntemidir. Daha önce endişelendiğiniz, kaçındığınız veya görmezden geldiğiniz duygular, anılar, düşünceler ve fiziksel hislerle sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı öğrenirler.

• Kabul ve Kararlılık Terapisi, bir kişinin duygularını ve düşünceleri kabul etmek ve ardından farklı durumlara uyum sağlamak ve bunlara yanıt vermek için değişiklikler yapmaya karar vermektedir.

• Psikodinamik ve psikanalitik terapiler, odak noktası, bilinçaltı düşünce ve davranışları arttırmaya odaklanır.

• Kişilerarası psikoterapi, kişilerin yaşantılarındaki kişilerle ilişkisine dayanarak ve problemleri analiz ederek aile, arkadaş ya da meslektaşlarıyla nasıl ilişki kurduğuna ve kişilerarası becerileri yükseltmeyi hedefler.

Sevgili danışanlarım Ruhsal rahatsızlıkların birçoğunun tedavisi günümüz şartlarında mümkün.
Dilerseniz online terapi ile veya yüz yüze terapiler ile tüm bu ruhsal problemler hakkında konuşabiliriz.
Ertelemeyin..
Unutmayın ki hayatta en değerli şey sizsiniz!
Gökkuşağındaki her renk güzel ve özeldir.Tıpkı bizler gibi..
Hepimiz ayrı renkleri temsil etmiyor muyuz aslında? Hepimizin kendine özgü doğası ve karakteri var, tüm bu farklılıklarımız bizi zenginleştiren bir durum değil midir? Gökkuşağı tek renk olsaydı böyle etkileyici gelir miydi gözümüze?
Bandırma Gökkuşağı Psikiyatri&Psikoterapi merkezinde tüm bunlar üzerine şifa odaklı terapiler yapmak dileğiyle.
Uzm.Dr.Tufan Güneş

Hizmetlerimiz

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

Randevu Talebi Oluştur