Psikiyatri Sıkça Sorulan Sorular

Psikiyatri Sıkça Sorulan Sorular

1984 yılında, babasının memur olmasından dolayı Malatya’da doğan Tufan Güneş, ilk ve orta öğrenimini Zonguldak in Devrek ilçesinde tamamladıktan sonra liseyi Zonguldak Fen lisesinde tamamlamıştır. Üniversiteyi Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Askeri Tıp öğrencisi olarak başladıktan sonra, uzmanlık alanı olan psikiyatri bölümünü İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Ve araştırma Hastanesi’nde Psikiyatri Uzmanı olarak tamamlamıştır.Psikiyatri eğitimi sırasında, başta Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) olmak üzere, Hipnoz ve BDT, Aile ve kişiler arası ilişkiler terapisi, EMDR ve Cinsel terapi alanında sertifikasyonlar almakla beraber yurt içi ve yurtdışında birçok kongreye katılımda bulunmuştur. Uzmanlık tezini “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Çocukluk Çağı Travmaları “ ile ilişkisi üzerine tamamlamıştır. Uzmanlık görevi için gittiği Şanlıurfa ‘da 5 yıla yakın görev yaptıktan sonra özel çalışma alanı olan Online terapiler üzerinde psikiyatrik ve terapötik olarak hâlen hizmet vermeye devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Tıp fakültesini bitirdikten sonra, uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıklarını seçen hekimlere Psikiyatrist denir. Tanı koyma ve tedaviye eşlik eden ilaçları reçetelendirme yetkisine sahiptirler.Psikiyatri, insanların duygu, düşünce ve davranışlarındaki sapmaları tanımlayıp çok farklı tekniklerle tedavi ederek insanlara yardım eden bir tıp disiplinidir. Psikiyatristler, öncelikle doktordur.Psikiyatrik ve psikolojik testler hayal gücünün ve diğer nöropsikiyatrik tekniklerin kullanılılarak bireylere tedavi süreci planlanır.

Depresyon Panik Bozukluk ve Anksiyete Bozuklukları Bipolar Bozukluk Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklar Obsesif Kompulsif Bozukluk Alkol ve Madde Bağımlılığı Kişilik Bozuklukları Disosiyatif Bozukluklar Demanslar (Alzheimer Hastalığı, Frontotemporal Demans, Lewy Cisimcikli Demans vb.) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu Somatoform Bozukluklar Cinsel İşlev Bozuklukları (Vajinismus, Premature Ejekülasyon, Psikojenik Erektil Disfonksiyon vb.) Uyku Bozuklukları (Uykusuzluk, Aşırı Uykululuk, Parasomniler vb.)

Psikoloji veya ruh bilimi, davranışı ve zihini inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.Psikolog aktif bir şekilde dinleyerek anlamaya çalışan, bireyler üzerinde farkındalık oluşturmaya yardımcı olan, problemlerin altındaki sebepleri ortaya çıkararak farklı yöntemler kullanarak çözüm sürecinde danışan ile birlikte rol oynayan kişidir. Psikologlar psikoloji bölümünü başarı ile tamamlayarak mezun olmuş kişilerdir.Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler. Psikologlar ise tıp fakültesinden mezun olmadıkları için ilaç tedavisi uygulayamazlar. Psikologlar tedavi yöntemi olarak benimsedikleri disiplin doğrultusunda psikoterapi uygularlar.

Ülkemizde insanlar ruh sağlığı hastalıkları denildiğinde psikiyatriste mi psikoloğa mı başvurmaları gerektiğini bilememektedirler. Ruhsal sorunlarla uğraşan uzmanların tanımlamasını yaparken psikolog yada psikiyatristi aynı anlamda kullanmaktadır.Psikiyatri ruh sağlığı üzerine yoğunlaşan tıp dalıdır.Dolayısıyla psikiyatrist tıp uzmanıdır. Psikoloji ise insanların ve hayvanların normal davranışları üzerine odaklanmış bir bilim dalıdır. Psikiyatrist tıp fakültesinden mezun olduktan sonra en az 4 yıl psikiyatri alanında eğitim almış hekimlere denir. Psikolog bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceler; öğrendiği bilgi ve beceriler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışır. Psikologlar tıp eğitimi almadıklarından dolayı ilaç yazamazlar. Uygun tedavi için bu ayrımın yapılması çok önemlidir. Bu ayrım ancak tıp doktorları tarafından gerçekleştirilebilir. Bunun dışında, günümüzde birçok psikiyatrik bozukluğun tedavisinde ilaç kullanılması gerekmektedir.Özel eğitim almış psikologların bazı psikiyatrik bozuklukların tedavisinde önemli katkılarda bulunurlar. Günümüzde, birçok psikiyatrik bozukluk, ekip anlayışı ile psikiyatrist-psikolog tarafından ortaklaşa tedavi edilmektedir.

Psikiyatrik tedavide kullanılan ilaçların ne kadar süre kullanılacağı hastadan hastaya ve hastaya konulan tanıya göre değişmektedir. En doğru süreyi ancak doktorunuz bilebilir. Bu konuda en doğru yaklaşım, doktorunuzun bilgisi olmadan ilaca başlamamak, ilaç dozunu doktor kontrolü ile takip etmek ve tedaviyi sonlandırmamaktır.