Fibromiyalji

GÖKKUŞAĞI PSİKİYATRİ VE PSİKOTERAPİ MERKEZİ

Fibromiyalji

Kas ve iskelet sisteminde görülen, tüm vücuda yayılmış bir romatizmal hastalıktır. Ağrıların yanı sıra uyku bozuklukları , halsizlik, yorgunluk  ve vücudun belli bölgelerinde hassasiyet olarakta kendini gösterir.

Fibromiyalji  Nedenleri

Fibromiyaljinin nedeni henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan çalışmalar genetik faktörlerin, geçirilen enfeksiyonların fibromiyalji sendromunu tetiklediğini göstermektedir.

Yaşanılan travmaların, stresin ve kişilik yapısının da fibromiyalji sendromunda özellikle etkisi olduğunu araştırmalar öne sürmüştür.

Fibromiyalji Belirtileri

Fibromiyalji sendromunda vücudumuzda bazı hassas noktalarda daha belirgin ortaya çıkmaktadır. On sekiz noktası bulunur. Bunlardan en az onbirinde sıkıca bastırılınca acı hissediliyorsa ve yaygın ağrıları üç aydan uzun sürüyorsa Fibromiyalji teşhisi konulur. Bu noktaların bazıları ;

  • Omuz üstleri
  • Kalça eklemi
  • Dizler
  • Dirsekler
  • Başın arkası ve ense
  • Göğsün üst kısmı olarak sıralanabilir.

Kas ve eklem ağrıları fibromiyalji sendromunun en belirgin belirtisidir. Hafif bir ağrıdan dayanılmayacak bir ağrıya kadar kişilerde değişiklik gösterebilir. Bazı günlerde daha yoğun olabilir. Stres yaşanan günlerde tetiklenir ve ve şiddeti artabilir.

Göğüs bölgesindeki ağrı ; kalp krizi ağrısıyla benzerlik gösterebilir. Nefes almada zorluk ve ya yanma hissi olabilir.

Sırttaki ağrıyı bel fıtığı ve ya romatizma ağrısıyla ayırmak zor olabilir. Hem romatizma hem de fibromiyalji ağrısı aynı anda görülebilir.

Kas ve bacaklardaki ağrı kramp ve romatizma ağrısıyla benzerlik gösterir. Ayaklarda yorgunluk hissi oluşur. Hareket etmekte zorlanabilir.

Ağrı haricinde fibromiyalji uykusuzluk ve ya uzun süre uyumasına rağmen dinlenmiş uyanmama, depresyon, anksiyete , dikkat bozukluğu gibi belirtilerde bulunmaktadır. Bireyde duygusal olarak zorluk ve günlük enerjisinde düşüklük olur.

Kadınlarda fibromiyalji belirtileri genellikle erkeklerden daha fazladır. Erkeklere göre ağrı daha yaygındır. Regl ve menopoz dönemlerinde fibromiyalji belirtileri daha da  kötüleşebilir.

Erkeklerde fibromiyalji belirtileri görülebilir. Ancak erkeklerin acıya daha dayanıklı olması inancınından dolayı tıbbi destek almaktan  kaçınmaktadırlar.

Fibromiyalji Tedavi Yöntemleri

Fibromiyalji sendromunun tedavisinde amaç ; hastanın günlük ağrıları hafifletmek, hayatta karşılaştığı sorunları minimuma indirgemek ve yaşam kalitesini arttırmaktır.

Tedavide ağrılar için ağrı kesiciler; yorgunluk , mutsuzluk ve uyku problemlerini azaltmak için antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır.

Fiziksel terapi kasların gücünü arttırır. Yapılan egzersizler ve stresi azaltma için kullanılan teknikler hem fiziksel hemde psikolojik olarak bireyin rahatlamasını sağlar.

Fibromiyalji psikolojik travmalardan ve stresten etkilendiği için psikoterapi de tedavide önemlidir. Hastalara sakin bir hayat sürdürmeleri önerilir.

Bandırma Gökkuşağı Psikiyatri Merkezi Uzm. Dr. Tufan GÜNEŞ Fibromiyalji sendromunun tanı ve tedavisinde oldukça deneyimlidir. Bandırma başta olmak üzere Gönen , Erdek, Susurluk, Karacabey, Biga gibi çeşitli ilçelerimizden gelenlere yüz yüze hizmet vermekle beraber , ulaşım olarak uzak olan danışanlarımıza online terapi ile görüşme sağlamaktadır.

Hizmetlerimiz

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

Randevu Talebi Oluştur