Trikotillomani ( Saç Yolma Hastalığı )

GÖKKUŞAĞI PSİKİYATRİ VE PSİKOTERAPİ MERKEZİ

Trikotillomani ( Saç Yolma Hastalığı )

Saç koparma ( yolma ) hastalığı ve ya trikotillomani günümüzde sık karşılaşılan psikolojik sorunlar arasındadır. Psikiyatride dürtü bozuklukları içinde ele alınır.

Saç koparma ( yolma ) hastalığı ve ya trikotillomani; bireyin stres altında olduğu durumlarda rahatlamak için saçlarını koparmasına ve bundan mutlu olmasına sebep olan bir rahatsızlıktır.

Trikotillomani hastalığı belirtileri nelerdir ?

Hastalar  ; saç, kaş, başta olmak üzere vücudun çeşitli yerindeki  kılları çekmekten kendilerini alıkoyamazlar,  tırnak yeme bozukluğunda olduğu gibi yapmak istemezler, yine de farkında veya farkında olmadan kıl köklerini yolmuş olurlar. Kimi kıl kökünü kopardığında rahatlama hissetse de kimi de istemeye istemeye eylemi yaparken kendini bulur.

Bazı danışanlar kıl köklerini kopardığı gibi yutma eylemini de yapar , ve bu durum barsaklarda kılların birikmesine ve   bağırsaklarda tıkanıklığa kadar yol açabilir.

Saç koparma ( yolma ) hastalığı veya Trikotillomani kimlerde en sık görülür ?

Çocuklukta hastalık kızlarda ve erkeklerde denk sıklıkta izlenirken yetişkinliğe doğru  vakaların %80-90’ı kadındır .Toplumda görülme sıklığı %1-3’tür.  Türkiye’de  hastalığının farkında olan veya  olmayan, şiddeti kişiden kişiye değişkenlik göstercek  1-1,5 milyon trikotillomani vakası olduğu düşünülmektedir.

Trikotillomani hastalığının nedenleri nelerdir ?

Çocukluk ve ergenlikte  11-13 yaş civarında başladığı gibi , daha sık başladığı bu dönem bize hastalığın başlamasında  hormonal değişikliklerinin neden  olabileceğini düşündürüyor . Yaşlandıkça  veya henüz 1 yaşın altındaki çocuklarda hastalık nadir  gözlenir.  sıklıkla hayatın stresli bir zamanında , bir  yaşam olayınına bağlı  izlenir.lakin, kişinin hayatında  durduk yere  de başlayabilir.

Trikotillomani hastalığında teşhis ve tedavi nasıl yapılır ?

Kişide  hastalığın seyrini tam olarak tahmin etmek zordur. Hiç tedavi almayanlarda trikotillomani  uzunca sürdüğü gibi  süre  içinde arttığı  ve azaldığı dönemler, hatta birkaç  yıl neredeyse kaybolduğu  zamanlar olur. Bu gidiş hayat boyu sürebilir, özellikle bebeklikte ya da erken dönemde başlarsa saç koparma kısa bir süre sonra ortadan kalkar.

Tıpkı tırnak yemek gibi, trikotillomani “Dürtü Kontrol Bozukluğu” klasmanında değerlendirebilir, yineleyici davranış paterni açısından Obsesif kompülsif bozukluğu da andırır,  tedaviyi düşünce duygu ve davranış ekseninde ayrı ayrı ele alıp,  bilişsel davranışçı terapi veya varsa altta yatan çocukluk çağı travmasına uygun psikoterapi ve psikiyatrik tedavi eş güdümlü başlanabilir.

Siz de ailenizde ve çevrenizde” trikotillomani ” rahatsızlığını yaşayan bireyleri gözlemliyorsanız psikiyatri uzmanından muayene talep etmeniz önerilir.

Bandırma Gökkuşağı Psikiyatri Merkezi Uzm. Dr. Tufan GÜNEŞ Bandırma başta olmak üzere Gönen , Erdek, Susurluk, Karacabey, Biga gibi çeşitli ilçelerimizden gelenlere yüz yüze hizmet vermekle beraber , ulaşım olarak uzak olan danışanlarımıza online terapi ile görüşme sağlamaktadır.

Hizmetlerimiz

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

Randevu Talebi Oluştur