Bir çocuğun ya da ergenin benzer yaş grubundaki kişiler tarafından tekrarlayıcı bir şekilde maruz kaldığı sözel veya fiziksel şiddettir. Akran zorbalığının belirli bir yaşı ve cinsiyeti yoktur. Her çocuk zorba davranışa maruz kalabilir. Ancak çekingen, arkadaş çevresi olmayan, yalnız, güçsüz çocukların zorba davranışa maruz kalma olasılığı daha fazladır. Zorbalık yapan ve zorbalığa maruz kalan arasında güç eşitsizliği mevcuttur. Zorbalık yapan kişi fiziksel olarak daha güçlü, yaşça büyük veya sosyal olarak daha kalabalık bir gruba sahip olabilir. Vurmak, kişisel eşyalara zarar vermek, alay etmek, tehdit etmek, lakap takmak, dedikodu çıkarmak, gruptan dışlamak gibi davranışlar zorba davranış olarak kabul edilir. Zorba davranışa maruz kaldıktan sonra kişide oluşan utangaçlık, suçluluk kendi kabuğuna çekilmesine sebep olur.

Zorbalığın dört türü vardır:

1. Fiziksel zorbalık; itme, vurma, çelme atma
2. Sözel zorbalık; alay etme, hakaret etme, aşağılama, tehdit etme
3. Duygusal zorbalık; yok saymak, dışlamak, hakkında dedikodu yapmak
4. Siber zorbalık; sosyal medyadan rahatsız edici yorum ya da fotoğraf yayınlamak

Zorbalığa uğrayan çocuklar okula gitmek istemezler, derslerinde düşüş yaşarlar, içine kapanma, özgüven düşmesi, gece kabusları, yeme sorunları ve vücutlarında fiziksel yaralar görülebilir. Arkadaşlarıyla sosyalleşemez, yalnızlığı tercih ederler.

Akran zorbalığını önlemek için ailelere ve okullara büyük sorumluluklar düşmektedir. Çocukların akran zorbalığının ne olduğunu, dört çeşidini ve en önemlisi zorbalığa maruz kalma durumunda sessiz kalmayıp yetkili mercilere bildirmeleri gerektiği anlatılmalıdır.

 

Hizmetlerimiz

 

tufan-gunes-dr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir